Kultúra a tradície

Obyvatelia Uhrovskej doliny sa aj napriek nedostatku úrodnej pôdy zaoberali prevažne poľnohospodárstvom. Pestovali sa najmä obilniny - pšenica, raž, jačmeň a strukoviny predovšetkým hrach a šošovica. Uhrovská dolina bolo výborným miestom na pestovanie ovocia, ktoré bolo obľúbené najmä v sušenom stave. V minulosti boli veľmi obľúbené husté ovocné omáčky a polievky zo sušeného ovocia, najmä z jabĺk, hrušiek a sliviek. Počas 18. storočia a prvej polovice 19. storočia sa zayovské panstvo stalo zásobárňou ovocia pre veľkú časť Trenčiankej stolice. Strážovské vrchy ponúkajú množstvo lúk a pasienkov, na ktorých sa rozvinul chov dobytka, oviec a kôz. Mlieko a mliečne produkty mali významné postavenie v stravovaní ľudu Uhrovskej doliny, keďže väčšinu potravín museli dovážať. Tradičné staviteľstvo v Uhrovskej doline reprezentovali murované hlinené domy s výškou nad komorami. Domy boli omazané a obielené, pokryté valbovou strechou z tvrdej krytiny. Tradičným kusom nábytku v domoch obyvateľov Uhrovskej doliny bola truhla, ktorá sa používala na odkladanie odevu a uchovávanie poľnohospodárskych produktov. Najstarší typ sa nazýval „škriňa“, bol stĺpikovej konštrukcie, s nohami v tvare širokých stĺpikov s charakteristickou geometrickou rytou výzdobou na troch stranách truhle a vrchnáku. Zaujímavými stavbami boli sušiarne ovocia, ktoré dodnes môžeme nájsť v Kšinnej. Tieto malé hospodárske stavby sa stavali prevažne z kameňa a najčastejšie boli umiestnené za dedinou.